Marek Knapp

Báječná léta s Mandelou : Proč pětina bělochů odešla a noví nejsou

24. 06. 2008 9:40:20
V předchozím díle jsem popsal v krátkosti příběh mého kamaráda z práce Kevina v Londýně a jeho důvody odchodu z Jihoafrické republiky. Podle posledního průzkumu odešel z JARu do jiných zemí za posledních 10 let skoro 1 milion bílých. Jaké budou důsledky tohoto pohybu?

V roce 1995 žilo v JARu 5,2 mil bílých a v roce 2005 už pouze 4,3 mil. Nejvíce je pokles patrný u dětí do 10 let. Trend tedy bude směřovat k dalšímu poklesu bílé populace. Stávající populace bílých bude v průměru postupně stárnout a podílet se na platbě daní tak maximálně 20 let. Podle statistických údajů patří bílá populace k největším daňovým plátcům, protože v průměru je jejich práce kvalifikovanější než je průměr celé populace. V té nejvyšší příjmové (tedy i daňové) kategorii je stále polovina bílých. Tuto kvalifikační příjmovou mezeru bude dost těžké nahradit, protože prostě nejsou v JARu jiné kvalifikované síly a budoucnost nevypadá o nic lépe, např. letos vyšlo ze středních škol pouze 3.000 černochů s výborným průměrem z matematiky, což je na skoro 50 milionovou populaci katastrofa. Podle stejného průzkumu existují dva důvody odchodu bílých :

  • vysoká kriminalita (statistika zde)
  • affirmative action (pozitivní diskriminace)
  • korupce

Doufejme, že tam posléze přijedou budovat "duhovou" společnost ti, co před 15 lety žádali zrušení apartheidu a považovali ho nehumánní. Tedy pokud se Mandelovi hoši po vyhnání "odlišných" a dovršení zadlužení a chaosu v zemi náhodou nepustí do svých sousedů pod heslem "spojování národů". To by asi letiště OR Tambo International Airport nepřijímalo ani humanisty.

a jedna klasická na závěr ...

Zmíněné letiště se do roku 1994 jmenovalo Jan Smuts International Airport, podle populárního poválečného premiéra. Jeho ohromná popularita vedla k tomu, že byl zrušeno pořadí prvních deseti v soutěži "O největšího Jihoafričana" v roce 2004. Po opakovaném - druhém a politicky korektním - kole skončil na devátém místě.

Po roce 1994 nová vláda zrušila všechna pojmenování lokalit podle politiků a přejmenovala letiště na Johannesburg International Airport a 10 let poté je přejmenovala podle jména ex prezidenta Afrického národního kongresu Olivera Tamba.

 

Průzkum prováděl South African Institute of Race Relations (SAIRR).

Autor: Marek Knapp | karma: 25.85 | přečteno: 2239 ×
Poslední články autora