Marek Knapp

Židé štěkají, Papež kráčí dál

25. 01. 2009 10:10:51
Nedávné zrušení exkomunikace 4 biskupů vyvolalo protesty v židovských řadách. Prý to poškodí vzájemné vztahy. Odkdy je vyvolený národ potřebuje ?

V lednu jeden z kardinálů ohledně problému v Gaze řekl, že se Izraelská ofenziva proměnila ve velký koncentrák. Izraelské ministerstvo zahraničí následně protestovalo. Vatikán na to dále nereagoval. Pár dnů poté papež, který je přiznivcem spíše tradiční větve - ať si pod tím představí, kdo chce, co chce - a který doporučil po svém nástupu opět Tridentskou mši (nepreferovanou po Druhém vatikánském koncilu) chtěl překonat spory mezi tradicionalisty a modernisty v církvi a tak zrušil exkomunikace čtyřem biskupům, vysvěcených Lefebvrem (celkem zajímavý videozáznam tohoto vysvěcení je na youtube). O platnosti předchozí exkomunikace se vedly spory od roku 1988 a několikrát byla určena komise, která to měla posuzovat. Nakonec se tedy shodla, že exkomunikováni být neměli.

Jeden z exkomunikovaných biskupů opakovaně pohlásil, že počet židovských obětí zavražděných v plynových komorách je příliš vysoký a že to číslo je vycucané z prstu. Následně popřel i plynové komory jako takové. V této situaci se Vatikán od něho veřejně distancoval, označil jeho výroky za "pitomé". Tehdejší exkomunikace se ale jeho pitomosti netýkala, tak i zrušení s tím nemá nic společného. Co tedy židům vadí ?

Kromě pomsty za vatikánské výroky hodnotící izraelské útoky na civilní cíle v Gaze především katolický tradicionalismus, který současný papež ztělesňuje. Tradicionalisté totiž odmítají i nový Misál a Breviář (denní modlitby katolíků), protože na základě Druhého vatikánského koncilu z něj zmizely pasáže modliteb pro obrácení Židů (dobový kontext prvních staletí po Kr. netřeba zmiňovat). Podle Apokalypsy se totiž před koncem světa musí obrátit nejprve všichni židé. Nevím, jestli tomu sami katolíci věří, ale zde v Británii anglikáni museli v 60.letech 20. století některé modlitby na nátlak židovské lobby zrušit, katolíci to odmítli. Ze židů to prý dělá hlupáky, co musí prozřít, a to vyvolený židovský národ nesnese.

Proč o tom takto píšu ?

Včera v laboratoři k nám přišel kolega z druhé skupiny a k údivu nás všech se zeptal, zda s papežem souhlasíme a protože jsem skoro všichni ateisté, odvětili jsme mu, že se o náboženství bavit nebudeme. Navíc jsme o nějakých biskupech nic nevěděli. Pouze nás ruský kolega Michail odvětil, že i když on jako pravoslavnej papeže neuznává, tak si myslí, že obětí války bylo 50 milionů vojáků a civilistů na obou stranách a nejen 6 milionů quasižidů (většina z nich byla židy jen na papíře) a že by papež na židovské propagandistické názory brát ohled neměl, když chce napravit předchozí chyby. ve vlastní církvi. Kolega se prohlásil za věřícího žida a do Michaila se pustil, že je to ruské xenofobní hovado, tak se Michail zbalil, že tohle poslouchat v práci nebude, ale že začíná chápat, proč nemá nikdo v Anglii semity rád. Pak kolegovi veřejně ironicky poděkoval za obrovský židovský přínos lidstvu, tj. komunismus , eugeniku a lichvu, srovnal toleranci židů se známou tolerancí muslimů k nevěřícím a odešel s výrazem ruského geroje ve tváři do hospody. My šli v zápětí za ním také a po pár pivech a vodkách se z nás stali takoví malí "vědečtí" antisemité a odborníci na židovskou propagandu. Díky ní jsem si aspoň něco přečetl o tradicionalistech v katolické a anglikánské církvi, což by mě jinak ani v nejerotičtějším snu nenapadlo.

Autor: Marek Knapp | karma: 27.86 | přečteno: 2546 ×
Poslední články autora