Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Turecko zakázalo web biologa Richarda Dawkinse

Devatenáctý nejvlivnější myslitel světa (aspoň podle US dvouměsíčníku Foreign Policy), ateista a evoluční biolog, má smůlu. Jeho web je od 19.září tohoto roku pro tureckou veřejnost nedostupný, neb přísup k němu byl Tureckem zablokován.

Oxfordský profesor Richard Dawkins se především proslavil vskutku excelentními  knihami Slepý hodinář (Blind Watchmaker) a Sobecký gen (Selfish Gene), v nichž argumentuje ve prospěch evoluce a vede polemiku (a někdy i dost ostrou) jednak s anglikánským biskupem jako zástupcem kreacionismu a jednak se zastánci inteligentního designu.

Polemiky vedené Dawkinsem v UK i USA to byly co do obsahu i formy velice ostré - hlavně tehdy pokud si milý Richard vzpomene a osvěží diskusi myšlenkami o výhodách ateismu -  ale protože evoluční otázka nemá jasnou odpověď, diskuse a kontroverze stále pokračuje. V reakci na jeho nejnovější knihu parodizovali Dawkinse i autoři animovaného seriálu South Park.

Tureckým a Britským muslimům už dlouho jeho knihy a projevy lezly krkem, ale protože v Británii zatím s vyjímkou pravidelného veřejného pálení nových knih Salmana Rusdiho částí muslimské komunity je svoboda vědeckého výzkumu a projevu zaručena, uspěli kreacinosté až před Tureckým soudem. Jak se jim to podařilo ?

Nejprve totiž jakýsi turecký no-name vědec Mr Otkar poslal Dawkinsovi svoji knihu s názvem Atlas Stoření obhajující kreacinismus v islámském pojet) s žádostí o recenzi. Dawkins, jak je u něj zvykem, napsal zdrcující recenzi, kterou poslal autorovi a vložil též na svůj web. Poslední věta končila vyjádřením : "jsem tak trochu na rozpacích, mám-li jakkoli srovnávat hodnotu jistě pracného a přepychového vydání vaší publikace s dech beroucí stupiditou jejího obsahu".

Soud dovodil, že toto vyjádření jakož i celý Dawkinsův web uráží "tureckost" (Turkishness),resp. Islám a ve svém rozhodnutí nařídil příslušným úřadům znemožnit přistup Turkům k jeho obsahu. V roce 2007 už podobným způsobem byl zakázán server WordPress.com, část Google (Google Groups) a také na kratší dobu i youtube.

Richard Dawkins se v duchu své sebeironie přiznal, že nejvíc, co ho na věci šokovalo, byl fakt, že ani BBC ani orgány EU k tomuto nesmyslnému rozhodnutí o cenzuře mlčely a mlčí. Dodal, že sice chápal: "to, že v Turecku občas zavraždí nebo umučí nějakého evangelického pastora, evropského sekulárního úředníka moc nerozčílí, ale že už se ani proti Turecku neozvou, když jde o svobodu projevu a vědeckého bádání mě zkamalo."

A já - absolutní biologická nula oproti Dawkinsovi - mám takové neblahé sarkastické tušení, že z milého propagátora ateismu Dawkinse bude nakonec britský konzervativec a možná jednou i jeho Lordstvo a Turecko zůstane konzervativně islámsko-turecky svobodné.

 

Autor: Marek Knapp | pátek 3.10.2008 18:55 | karma článku: 24,45 | přečteno: 1773x
  • Další články autora

Marek Knapp

Lobista Rittig se včera setkal s Rampulou

Lobista Rittig známý z kauz DP se včer a setkal s Rampulou, a to v restauraci v Burzovním paláci. Rittig je jednou z klíčových postav zákulisí pražského byznysu a pojí jej úzké přátelství se současným ministrem zemědělství Petrem Bendlem z ODS. Díky tomu Rittig získal přezdívku "Bendlův Dalík".

6.3.2012 v 11:05 | Karma: 23,56 | Přečteno: 1683x | Diskuse| Ostatní

Marek Knapp

Česká Raiffeisenbank nesmí úvěrovat, nemá peníze

Teda na rovinu - ona nějaké peníze ještě má, ale podle kritérií Basel III nemá dostatečně krytá aktiva zajištěním (např. zástavy nemovitostí, pohledávek v rozumné hodnotě) a kapitál nemá, tedy mohla by mít, ale když matka vypsala kapitál, klesly akcie o 40%, takže nemá kapitál už ani matka.

3.2.2012 v 11:05 | Karma: 20,56 | Přečteno: 2189x | Diskuse| Ekonomika

Marek Knapp

od 1.ledna platí služební zákon

Při skončení služebního poměru ve službě na dobu neurčitou z důvodu podle odstavce 1 písm. c) a g) bodů 1 a 3 má státní zaměstnanec nárok na výplatu odbytného od služebního úřadu. Výše odbytného je odstupňována podle doby služby, kterou státní zaměstnanec vykonal. Při nepřetržité době služby a) nepřesahující 3 roky přísluší odbytné ve výši trojnásobku měsíčního platu, b) nepřesahující 6 let, ale přesahující 3 roky, přísluší odbytné ve výši šestinásobku měsíčního platu, c) nepřesahující 9 let, ale přesahující 6 let, přísluší odbytné ve výši devítinásobku měsíčního platu, d) přesahující 9 let přísluší odbytné ve výši dvanáctinásobku měsíčního platu bez komentáře.

6.12.2011 v 12:30 | Karma: 8,07 | Přečteno: 1766x | Diskuse| Ostatní

Marek Knapp

Proč Bůh nemá titul CSc.

► Má jenom jednu známou publikaci. ► Ta je v hebrejštině. ► Nejsou v ní odkazy na další prameny. ► Nebyla publikována ve známém vědeckém časopise. ► Mnozí pochybují o tom, že ji napsal osobně.

10.8.2009 v 8:31 | Karma: 9,02 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Ostatní

Marek Knapp

Oficiální upozornění na d**ily z kolejí Sázava

V posledních týdnech ( tzn. po nástupu nových ubytovaných ) se na koleji Sázava množí příznaky vandalismu na vybavení a zařízení koleje ( vypáčené automaty, prokopané dveře, vytrhané kytky v hale, utrhaná svítidla na chodbách apod. ). Dle zkušenosti tyto škody způsobuje zpravidla jednotlivec nebo malá skupina debilů. Zatím se nám nepodařilo tyto jednotlivce identifikovat a chtěl bych Vás touto formou požádat o spolupráci . Domnívám se, že se v tomto případě jedná o náš společný zájem a přivítáme jakoukoliv informaci nebo upozornění.

9.7.2009 v 10:20 | Karma: 12,51 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3918x
miluji Londýn a Brazílii ... a taky Rádla. Kdo ho dnes ještě zná ..nejcitovanějšího českého vědce všech dob?