Turecko zakázalo web biologa Richarda Dawkinse

Devatenáctý nejvlivnější myslitel světa (aspoň podle US dvouměsíčníku Foreign Policy), ateista a evoluční biolog, má smůlu. Jeho web je od 19.září tohoto roku pro tureckou veřejnost nedostupný, neb přísup k němu byl Tureckem zablokován.

Oxfordský profesor Richard Dawkins se především proslavil vskutku excelentními  knihami Slepý hodinář (Blind Watchmaker) a Sobecký gen (Selfish Gene), v nichž argumentuje ve prospěch evoluce a vede polemiku (a někdy i dost ostrou) jednak s anglikánským biskupem jako zástupcem kreacionismu a jednak se zastánci inteligentního designu.

Polemiky vedené Dawkinsem v UK i USA to byly co do obsahu i formy velice ostré - hlavně tehdy pokud si milý Richard vzpomene a osvěží diskusi myšlenkami o výhodách ateismu -  ale protože evoluční otázka nemá jasnou odpověď, diskuse a kontroverze stále pokračuje. V reakci na jeho nejnovější knihu parodizovali Dawkinse i autoři animovaného seriálu South Park.

Tureckým a Britským muslimům už dlouho jeho knihy a projevy lezly krkem, ale protože v Británii zatím s vyjímkou pravidelného veřejného pálení nových knih Salmana Rusdiho částí muslimské komunity je svoboda vědeckého výzkumu a projevu zaručena, uspěli kreacinosté až před Tureckým soudem. Jak se jim to podařilo ?

Nejprve totiž jakýsi turecký no-name vědec Mr Otkar poslal Dawkinsovi svoji knihu s názvem Atlas Stoření obhajující kreacinismus v islámském pojet) s žádostí o recenzi. Dawkins, jak je u něj zvykem, napsal zdrcující recenzi, kterou poslal autorovi a vložil též na svůj web. Poslední věta končila vyjádřením : "jsem tak trochu na rozpacích, mám-li jakkoli srovnávat hodnotu jistě pracného a přepychového vydání vaší publikace s dech beroucí stupiditou jejího obsahu".

Soud dovodil, že toto vyjádření jakož i celý Dawkinsův web uráží "tureckost" (Turkishness),resp. Islám a ve svém rozhodnutí nařídil příslušným úřadům znemožnit přistup Turkům k jeho obsahu. V roce 2007 už podobným způsobem byl zakázán server WordPress.com, část Google (Google Groups) a také na kratší dobu i youtube.

Richard Dawkins se v duchu své sebeironie přiznal, že nejvíc, co ho na věci šokovalo, byl fakt, že ani BBC ani orgány EU k tomuto nesmyslnému rozhodnutí o cenzuře mlčely a mlčí. Dodal, že sice chápal: "to, že v Turecku občas zavraždí nebo umučí nějakého evangelického pastora, evropského sekulárního úředníka moc nerozčílí, ale že už se ani proti Turecku neozvou, když jde o svobodu projevu a vědeckého bádání mě zkamalo."

A já - absolutní biologická nula oproti Dawkinsovi - mám takové neblahé sarkastické tušení, že z milého propagátora ateismu Dawkinse bude nakonec britský konzervativec a možná jednou i jeho Lordstvo a Turecko zůstane konzervativně islámsko-turecky svobodné.

 

Autor: Marek Knapp | pátek 3.10.2008 18:55 | karma článku: 24,45 | přečteno: 1773x
  • Další články autora

Marek Knapp

od 1.ledna platí služební zákon

6.12.2011 v 12:30 | Karma: 8,07

Marek Knapp

Proč Bůh nemá titul CSc.

10.8.2009 v 8:31 | Karma: 9,02