Evoluční teorie a věřící

Na různých vědeckých kongresech jsem se setkal s některými biology, kteří evoluční teorii nemohou pochopit a překážkou je jejich víra. Z pohledu agnostického Čecha jde celkem o zajímavý jev, kterým náboženstvím evoluční teorie překáží. 

Nejvíce biologů v euro-americkém prostoru tvoří ateisté a agnostici. Ti, nemají z Darwinem celkem žádný problém, naopak někdy se snaží z něj udělat trochu své náboženství a tahají ho tam, kam nepatří. Naštěstí už si toho je většina vědců vědoma a snaží se Dawkinsovým evolučním "evangeliím" sobeckého genu vyhnout.


Nejmenší problém v evolucí mají katolíci a neortodoxní židé. Ti považují knihu Genesis za víceméně symboliku stvoření, duši považují za stvořenou (to do biologie nepatří) a tělo je produktem evoluce.  Katolíkům to navíc prý potvrdil i papež v roce 1950 a židům několik synod. v 80.letech minulého století. Dodnes jsem nepochopil, že to nevadí ani moc hinduistům-vědcům. Sami říkají, že je to v pořádku, tak jim nezbývá při pohledu na jejich život v "přemnožení" než věřit.



Větší problém mají budhisté a taoisté, kterým nevadí ani tak evoluce samotná, ale existence přirozeného výběru a boje o přežití. Pro ně je Darwinova teorie jen projekcí tehdější viktoriánské Anglie a kapitalismu, zatímco příroda je věc daleko komplexnější. Daleko raději by viděli zavržený lamarckismus (učí se prakticky i u nás v základních školách : ruka se prací zdokonalovala po generace až se stala zručnější atp.), předchůdce Darwina. Specifickou skupinu tvoří protestanté, resp. některé denominace, které pocházejí z USA a kteří popírají evoluci zcela a přiklánějí se ke kreacionismu v různých podobách. Nutno dodat, že i mezi nimi je spousta vědců, která ač v dané církvi, činná, sama s evolucí nemá problém. Do této skupiny spadá i část ortodoxních židů, které přes odpor některých rabínů, je v oboru činná a to poměrně úspěšně.


Největší nenávistí k evoluci mají muslimové.  Snad skoro každý arabský "vědec" žijící v muslimském světě je vám schopen říkat, že člověk vznikl z Adama a Evy nějakým zvláštním způsobem a veškeré pochybnosti odhodí na nezpochybnitelný Korán, který je prý přímým posestvím od Alláhova tůrnu skrze archanděla Gabriela zaslaný Muhamadovi. Co je proti tomu nějaký paleontologický nález kdesi mezi primátem a člověkem v Oduvajské rokli? Darwina pak označí za špinavého žida, kterým se není třeba zabývat.


Někdy je až k pousmání, kolik usilí jsou schopni islámští "vědci" vydat na kádrování spolehlivosti členů tradovacích řetězců výroků o skutcích Prorokových.  Turecká vláda na základě soudního rozhodnutí například cenzuruje stránky oxfordského profesoru biologie Dawinkse, protože evoluce je "neturecká" (roz.  protislámská), což je v Turecku trestným činnem. K pousmání by to bylo, kdyby muslimští vědci, co evoluci pochopili a chtějí dál dělat v oboru, nebyli nuceni emigrovat z Pakistánu,  Suadské Arábie, Iránu,  Turecka, Egypta např. do UK, protože jim hrozí smrt ze strany spoluobčanů, kterí to považují za herezi. 

Autor: Marek Knapp | pátek 2.1.2009 13:30 | karma článku: 20,50 | přečteno: 1662x
  • Další články autora

Marek Knapp

od 1.ledna platí služební zákon

6.12.2011 v 12:30 | Karma: 8,07

Marek Knapp

Proč Bůh nemá titul CSc.

10.8.2009 v 8:31 | Karma: 9,02